Localitati Timis
Timis
Turism Timis
Cautari Frecvente
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V X Y Z
City break

Informatii Timis

Informaţii generale

Aşezare
În partea de vest a României, la 20015‘ şi 22033‘ longitudine estică şi 45011’ şi 46011‘ latitudine nordică.

Vecini
La sud-vest: Iugoslavia, la sud-est: Judeţul Caraş- Severin, la est: Judeţul Hunedoara, la nord: Judeţul Arad, la nord-vest: Ungaria.

Suprafaţă
8.697 km2 (respectiv 3,6% din teritoriul ţării cel mai întins dintre judeţe).

Populaţie
690.000 locuitori.

Oraşe
Timişoara, reşedinţă de judeţ, cu 332.000 locuitori, oraşul florilor, unul din cele mai importante centre urbane din ţară, al patrulea ca mărime, numele său derivând de la Castrul Temesiensis („cetatea de pe Timiş“), fapt curios, pentru că este aşezat pe râul Bega. Alte oraşe: Buziaş, Deta, Făget, Jimbolia, Lugoj, Sânnicolau Mare.

Relieful
Se caracterizează prin predominarea câmpiei - Câmpia de Vest - care acoperă (3/4 din suprafaţa totală), partea vestică (joasă) şi centrală (înaltă) a judeţului, la est fiind mărginită de dealurile Lipovei şi Buziaşului, şi cele premontane ale Pogănişului, iar la vest se află şi ultimele prelungiri ale Munţilor Poiana Ruscăi (cu vf. Padeşul de 1.374 m), ce au văi înguste şi culmi largi.

Clima
Este temperată de tranziţie, cu interval de zile fără îngheţ de aproape 200, cu precipitaţii ce satisfac cerinţele agriculturii, cu vânt dominant din nord.

Cursurile de apă
Sunt reprezentate de râurile Bega (cursul mijlociu şi inferior canalizate, amenajate pentru navigaţie), Timiş, cu afluentul Pogăniş, ce străbat de la est la sudvest, iar în nord curge de la est la vest Aranca, vechiul braţ al Mureşului.

Obiective turistice

Peşteri
Peştera de la Româneşti (la 13 km de Făget), Peştera albastră, lângă Pietroasa, (la 12 km de Făget), Peştera „Stânca lui Florian“, lângă Tomeşti, (la 17 km de Făget).

Rezervaţii şi monumente ale naturii
Mlaştinile de la Satchinez (la cca 25 km nordvest de Timişoara), interesantă şi pitorească rezervaţie ornitologică, denumită şi „Delta Banatului“ (mlaştinile largi, cu stufuri dese şi bălţi întinse dau aspectul unei mici delte). Vizitatorii pot admira coloniile de păsări care se cuibăresc în zonă, multe dintre ele fiind specii rare, aflate pe cale de dispariţie (stârcul roşu, stârcul galben, egreta mică). Parcul Dendrologic de la Bazoş (la cca 15 km sud-est de Timişoara, la 8 km sud de Remetea Mare), rezervaţie forestieră, de mare importanţă ştiinţifică. Beneficiind de un climat submediteranean, aici cresc arbori proveniţi din cinci continente. Alte rezervaţii şi monumente ale naturii: Locul fosilier Rădămăneşti, rezervaţie paleontologică, (la 10 km nord de Lugoj), Sărăturile de la Diniaş, rezervaţie floristică, (la 25 km sud-vest de Timişoara).

Staţiuni
Buziaş (la 34 km sud-est de Timişoara, la 25 km de Lugoj), staţiune balneoclimaterică permanentă pe malurile unui afluent al râului Timiş, între dealuri acoperite cu vii (Pogănişului şi Sălăgiului), la 128 m altitudine. Are un climat de câmpie, cu caracter de trecere de la cel continental la cel mditeranean, influenţat de mişcările atmosferice dinspre mările Mediterana şi Adriatica. Prin urmare, iernile sunt scurte şi relativ blânde, cu medii termice în jur de 00C, vara temperatura medie este de 210C. Bazele de tratament ale staţiunii sunt dotate cu aparatură modernă: instalaţii pentru băi calde de vană cu apă minerală, instalaţii pentru mofete, eletro şi hidroterapie, acupunctură, gimnastică medicală. Turiştii pot vizita valoroasa colecţie de artă populară, precum şi parcul staţiunii, de un farmec deosebit, cu o amenajare unică în staţiunile din Romania. Căile de acces sunt: feroviare - gara Buziaş, pe linia Timişoara - Buziaş sau pe linia Lugoj - Jamu Mare, rutiere - DJ 583 de la Timişoara sau de la Lugoj. Băile Calacea, staţiune balneoclimaterică de interes general, cu funcţionare permanentă, la 38 km nord de Timişoara.

Vestigii istorice
Bastionul Cetăţii din Timişoara, unul dintre puţinele fragmente care se mai pot vedea din cetatea de tip Vauban, ridicată de imperiali în sec. XVIII. Bastionul, construit între 1730 - 1733, este format din ziduri masive de caramidă. Primăria Veche din Timişoara, una dintre cele mai însemnate clădiri ale sec. XVIII, impresionantă prin eleganţa liniilor şi armonia proporţiilor. A fost construită în stil baroc între 1731 - 1734. În pofida modificărilor ulterioare, se mai poate vedea imaginea vechii steme a oraşului. Ruinele cetăţii Ciacova (la 32 km de Timişoara), construită între 1390 - 1394, astăzi se mai păstrează un turn de apărare înalt de 30 m. Casa prinţului Eugeniu de Savoya din Timişoara, construită în 1717, deasupra intrării existând o frumoasă pictură murală. Prefectura Veche din Timişoara, construcţie în stil baroc între 1752 - 1754, cu faţadă bogat decorată. Alte vestigii istorice: Ruinele cetăţii Morisena de la Cenad (sec. X), Ruinele fortăreţei feudale de la Margina (sec. XVII, la 48 km de Lugoj).

Edificii religioase
Catedrala Ortodoxă din Timişoara, cu turle zvelte şi acoperişul frumos colorat, înălţată între 1934 - 1946, ca o împletire a stilului bizantin cu cel din nordul Moldovei. Include un muzeu de artă medievală, cu o valoroasă colecţie de icoane. Catedrala Romano-Catolică din Timişoara, ridicată în stil baroc între 1737 - 1773, are cu o frumoasă decoraţie interioară. Mănăstirea Săraca din Şemlacu Mic (la 55 km de Timişoara), comuna Gătaia, amintită documentar încă din 1270. Mănăstirea Partoş (la 62 km de Timişoara), comuna Banloc, întemeiată în sec. XIII. Actuala biserică, în stil baroc, datează din 1750 - 1753. Alte edificii religioase: Catedrala ortodoxă sârbă din Timişoara (1744 - 1748), cu pictură de mare valoare, Sinagoga din cetate de la Timişoara (1862 - 1865), cu influenţe ale stilului maur, Catedrala ortodoxă din Lugoj (1759 - 1766), Biserica din lemn de la Povargina (la 5 km de Făget).

Edificii culturale
Castelul Huniazilor din Timişoara, construit de Iancu de Hunedoara între 1443 - 1447 (pe locul vechiului castel ridicat de regele Carol Robert d’Anjou). A fost restaurat în 1852, când i s-au adaugat elemente caracteristice Romantismului. În prezent este considerat cel mai vechi monument al Timişoarei. Azi găzduieşte Muzeul de istorie al Banatului. Palatul Dicasterial din Timişoara, clădire monumentală ridicată între 1850 - 1854, în stilul Renaşterii italiene timpurii. Astăzi, găzduieşte Tribunalul Judeţean. Muzeul Banatului din Timişoara, înfiinţat în 1872, unul dintre cele mai vechi şi mai mari instituţii de acest fel din ţară. Cuprinde secţii de: istorie (care înfăţişează evoluţia vieţii în această regiune), ştiinţele naturale (care prezintă fauna şi flora Banatului, şi include o bogată colecţie de păsări, una dintre cele mai complete din România), artă (cu lucrări de pictură aparţinând şcolilor italiană, olandeză, flamandă, germană, franceză şi românească, cu grafică şi sculptură), etnografie (care înfăţişează cultura materială şi spirituală a populaţiei româneşti şi a naţionalităţilor conlocuitoare: şvabi, maghiari, sârbi, bulgari). Alte edificii culturale: Castelul Regal din Banloc (la 45 km de Timişoara), Palatul Episcopal Romano Catolic din Timişoara, construit între 1734 - 1752, în stil baroc, Muzeul etnografic la şvabilor din Giarmata (la 14 km de Timişoara), Muzeul folcloristului Bela Bartok din Sânnicolau Mare, Casa memorială „Traian Vuia“ de la Traian Vuia (la 21 km de Lugoj), loc natal al aviatorului şi inventatorului român (1872 - 1953), Casa muzeu a poetului german Nikolau Lenau de la Lenauheim (la 53 km de Timişoara).
Cauta in Timis
Bilete avion  • Bilete low cost
Atractii si zone de interes
Benzinarii
Peco S.A.
Bebec Group S.R.L.
Sorteca Group S.R.L.
Peco S.A.
S.N.P. Petrom
Peco S.A.
Farmacii
Levantica
Salvia
Yasmine Farm S.R.L.
Alcris
Monafarm
Bodea Farm S.R.L.
Medica S.R.L.
Muzee
Muzeul Satului Banatean
Banci
Banc Post
Banca Comerciala Romana
BRD
Banc Post
Banca Comerciala Ion Tiriac S.A.
Banca Comerciala Romana
BRD
Hoteluri
Hotel Monte Carlo
Hotel Nord
Hotel Perla Timisoara
Hotel Predsident
Hotel Reghina
Hotel Senator
Hotel Silva Timisoara
Cinematografe
Timis
Invatamant
Scoala Cu Clasele I-VIII Constantin Pufan
Scoala Cu Clasele I-VIII Dr. Eliza Ionescu
Liceul Pedagogic Carmen Sylva
Colegiul National Ana Aslan
Colegiul National Banatean
Colegiul Tehnic
Scoala cu Clasele I-VIII Nr. 1

Ghid
Informaţii generale

Aşezare
În partea de vest a României, la 20015‘ şi 22033‘ longitudine estică şi 45011’ şi 46011‘ latitudine nordică.

Vecini
La sud-vest: Iugoslavia, la sud-est: Judeţul Caraş- Severin, la est: Judeţul Hunedoara, la nord: Judeţul Arad, la nord-vest: Ungaria.

Suprafaţă
8.697 km2 (respectiv 3,6% din teritoriul ţării cel mai întins dintre judeţe).

Populaţie
690.000 locuitori.

Oraşe
Timişoara, reşedinţă de judeţ, cu 332.000 locuitori, oraşul florilor, unul din cele mai importante centre urbane din ţară, al patrulea ca mărime, numele său derivând de la Castrul Temesiensi.. citeste mai mult